lördag 14 november 2009

Genusperspektiv på ungdomsidrotten

Storasyster har varit på sin första pingistävling idag. Jag har flera gånger i förebyggande syfte betonat att det viktigaste inte är att vinna utan att man är en bra förlorare. Att man ska se lika glad ut oavsett om man vinner eller förlorar. Jag är både stolt och imponerad över hur bra det gick och hur strålande hon skötte sig. Det bästa som finns är att få vara mamma till två så underbara flickor som jag har!!!

Storasyster har spelat i ungefär ett år och tycker att det är jättekul att gå på träningarna. Ibland är det två tjejkompisar från hennes klass där, men oftast så är det bara killar som dessutom är några år äldre. Både en och två gånger har jag fått höra kommentarer om att hon som är tjej inte kan vinna mot en kille. Men det är ju självklart att hon kan det. Det är ändå nästan värst att se hur knäckande det kan vara för en del killar när hon vinner. Det gäller självklart inte alla utan en del är väldigt gulliga mot henne. Men jag tycker att det är tragiskt att en 8-årig tjej ska möta dessa fördomar på ett så tydligt sätt i vårt moderna samhälle där man ska se allt ur ett genusperspektiv.

På tävlingen idag så fick hon spela mot två tjejer och det var några fler i lokalen men till övervägande del så var det killar. När jag var liten så fanns det så mycket tjejer att vi bara spelade mot varandra, men nu blandar man killar och tjejer fritt (iallafall i de lättaste klasserna).

Dagens molly-outfit har varit:

voile tassel top
spoiler tank
lovely knit
jaquard long socks

2 kommentarer:

 1. Heeej! Vad roligt att du dök upp hos mig och tack för dina fina ord!

  URSNYGG kombination!
  Jag lägger dig i min googlereader och när jag uppdaterar min blogg-lista hamnar du med där.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej! Tittar in... Vilken fin kombination. Måste köpa Lovely Knit. :)

  SvaraRadera