fredag 29 april 2011

Tenta med Wilma

Precis hemkommen från en tenta och riktigt lycklig. Jag älskar att gå i skolan och att ha prov. Själva läsandet är väl inte så kul i sig, men allt runtomkring är liksom ett nöje. Det var nog över tre år sedan jag hade en tenta senast och jag har faktiskt saknat det. Fast den här kände liten och obetydlig jämfört med tidigare (bara 7,5 p). När vi hade tentor på juristutbildningen så täckte de oftast hela terminen och man fick ta med sig allt insamlat material vilket var en ansenlig hög med böcker och anteckningar. Den här gången hade jag penna, sudd och en miniräknare (som inte behövdes alls). Det var liksom väldigt gott om plats på tentabordet som tidigare aldrig tycktes räcka till. Juristtentorna var ofta ett par stora frågor av utrednings- och problemlösningskaraktär där man aldrig kunde skriva nog mycket med risk för att man skulle missa något väsentligt. Idag fanns det korta enpoängsfrågor som man kunde besvara med en enstaka mening. Kanske befriande att slippa motivera varje svar i minsta detalj med hänvisande till lagrum eller rättsfall, men jag måste återigen säga att jag saknar det ändå. Nu ska jag inte börja någon nu universitetsutbildning bara för att det är så kul att gå i skolan för många gånger är man rätt less på att sakna fritid och att inte kunna göra annat på kvällar och helger än att läsa utan att ha dåligt samvete. Att bara få slöa framför tvn är rätt skönt även om det tenderar att bli långtråkigt. Dagen har fått mig att reflektera över hur många olika utbildningar det finns på högskolenivå och hur ycket de skiljer sig både till upplägg, kurslitteratur och tentamenssätt.

Idag har jag återigen haft min underbara Wilma Mankiller cardigan i beige som jag köpte på Redhes rea. Färgen var egentligen inte mitt förstahandsval utan jag skulle ha föredragit den lila eller mörkrosa. Men överraskande nog så passar den faktiskt till det mesta och är helt underbart gosig. När jag invigde den till påsk så tyckte de äldre damerna i min familj som vanligt att den var "för mycket" och ingenting dom frivilligt skulle bära. Men så är det ofta med mina mest gillade mollysar. Älskar mest av allt fransarna/ flätorna och att den är längre fram än bak...



Jag hittade förresten inte produktbilden på just den här färgen på Odd Mollys hemsida men däremot en annan goding som jag inte sett i någon shop som jag gärna skulle vilja ha: # 647 maria tallchief cardigan.

torsdag 28 april 2011

Mentor

Jag lever i en värld helt dominerad av kvinnor och saknar all form av naturlig kontakt med män. Det finns ju självklart alla former av män, men det jag saknar är en tekniskt orienterad man med tummen på rätt ställe. Eller som en fyndig kvinna på min teknik-kurs sa "jag vill ha en man som äger ett par stövlar och som har för avsikt att använda dem". Jag kände en väldigt trevlig man med egentligen alla de rätta egenskaper som jag söker hos en man, men han hade alltid viktigare saker att göra än att umgås eller hjälpa mig till rätta med mina projekt. Eller som han uttryckte det: "jag vill inte arbeta om jag inte tjänar någonting på det". Jag skulle gärna göra både det ena och det andra själv, men saknar i stor utsträckning den kunskap som behövs och någon att bolla mina tanker och idéer med. En livskamrat som kan dela mina intressen och som också tycker att det finns annat i livet som är viktigt än det arbete som ger den livsnödvändiga inkomsten. Livet ska väl inte bara bestå av ett yrkesliv. Det är mycket det som lockar mig med livet som "bonde". Att kunna vara tillsammans i familjen och jobba för gemensamma mål. Att styra sin egen verksamhet och känna att man lever i samverkan med djur och natur. Barnen kan tidigt vara delaktiga i föräldrarnas arbete och föräldrarna finns oftast i närheten hemma på gården. Jordbruk är visserligen en av de allra farligaste arbetsplatserna och därmed även en fara för barnen om man inte är noga med säkerhet och liknande.

Jordbruksdrömmarna kommer nog för alltid att bara var just drömmar, mycket beroende på att man där verkligen behöver någon att dela verksamheten med. Däremot så är jag mer eller mindre frivilligt redan indragen i fastighetsbranschen. Min juristexamen räcker inte långt när det kommer till ventiationssystem, avlopp och läckande tak. Viljan finns men inte kunskapen. Man kan ju försöka köpa in de tjänster man själv inte behärskar men då får man oftast inte det personliga engagemang som krävs. Jag behöver en mentor, läromästare och expert på fastighetsförvaltning och skötsel. Någon som är villig att dela med sig av sina kunskaper och lära mig hur jag ska göra ett bra jobb. En snickare, rörmokare, elektriker, ekonom, fastighetsskötare och entreprenör. Någon som tycker att det är ok att jag inte har något emot att bli smutsig om fingrarna bara för att jag är tjej. Kvinnor lämnas ofta på ett naturligt sätt utanför alla former av "manliga" tekniska sysslor. En rolig detalj jag märkt vid flera tillfällen är att så fort jag haft en man vid min sida vid någon form av "tekniskt" möte så pratar män hellre med mannen vid min sida än med mig. Oj, det blev långt och struligt igen och inte alls som jag tänkt mig men nu ska jag iväg på pingismöte...

lördag 16 april 2011

Shopping och John Deere

Jag fick mail igår om att Redhe of Sweden har rea i sin webshop, men lyckades inte komma in där på hela dagen. I morse däremot så var det inga problem med sidan, men däremot så var mycket redan slut. Jag hittade dock ett par Odd Molly godingar som jag inte kunde låta bli. Det var rätt bra rea så här mitt i säsongen så tanken på ett aprilskämt fanns där i bakgrunden. Vi får väl se om det kommer ett paket om några dagar.




Med en 20%-rabattcheck som kom för ett tag sedan så var jag in på polarn och pyret och titta på alla barnkläder. Jag har lite svårt för deras färgstarka mönster som de varit så enträgna med de senaste åren och tycker att de hade mycket "gulligare" kläder när storasyster var liten. Så länge jag själv får välja kläder till töserna så vill jag gärna att det ska vara rosa, gulliga djurmönster och gärna riktigt flickigt. Det bästa med PoPs kläder tycker jag annars är att kvaliten oftast håller rätt bra trots 60C och torktumlare. Färgerna har väl i vissa fall bleknat men det är faktiskt mest pops kläder som jag kunnat återanvända även till lillasyster. Hur som helst blev det strumpbyxor och t-shirt med glassar på. Förskräckliga färger egentligen men glassarna kändes uppiggande...





Det roligaste som hänt i veckan är annars när jag äntligen fick köra traktor igen på den teknik-kurs som jag går på naturbruksgymnasiet. Den här veckan fick vi träna på att koppla på olika redskap och backa runt med dem efter traktorn. Det finns en rad olika traktorer på skolan och varje gång jag klev upp i en ny modell så satt jag där som ett litet frågetecken en stund. Jag hittade dock en favorit i en mindre grön john deere som kändes riktigt behändig. Den enda nackdelen var att jag hade väldigt ont i vänsterfoten (kopplingspedalen) efter ett par timmar och träningsvärken satt faktiskt i någon dag efteråt. Jag hade väl aldrig kunnat föreställa mig att det var så många olika spakar och pedaler jag skulle hålla reda på samtidigt som jag satt där bakåfram och försökte spana efter den där lilla kroken därbak där redskapen skulle kopplas av och på. Så roligt som jag hade den här eftermiddagen hade jag aldrig när jag gick på gymnasiet. Snacka om att man gjorde ett felval när man inte valde naturbruksgymnasiet. Skolan är bara så mysig och till och med skolmaten är god och matsalen känns otroligt hemtrevlig. Fönstrena i matsalen hade dessutom fått nya knall-cerisa pelargoner fulla med knopp och blommor förmodligen direkt från skolans växthus. Jag hoppas att någon av mina töser vill gå där när det blir dags för gymnasievalet.