måndag 19 september 2011

Vikten och värdet

Vägde mina små tussar igen ikväll och killarna väger 1,6 och 1,56 kg och Lilly väger 1,35. De är alla tre helt underbara och man bara älskar när de galopperar runt här hemma och ställer till bus ena stunden för att nästa stund somna helt utslagna i en stor hög. De är nio veckor gamla nu och det är officiellt bara 3 veckor kvar tills de är redo att flytta till egna familjer, men det har hittills inte funnits något som helst intresse för dem.

Jag har en annons ute på blocket men det enda som intresserar är tydligen vad de kostar. Det finns tyvärr en hel del annonser där man säljer "skogskatter" med mer eller mindre lurviga föräldrar och försöker ta några tusenlappar för dem fastän de saknar stamtavla. En norsk skogkatt har alltid en stamtavla från SVERAK annars är det en huskatt. Både mamman och pappan måste ha en stamtavla för att en kattunge ska kunna få en stamtavla (om det inte i undantagsfall handlar om någon form av specialavel). De kattungar som säljs med stamtavla kostar mellan 4500 och 6000 kr beroende på ålder. Priset brukar sjunka i takt med att åldern stiger, dvs om kattungen fortfarande är osåld när den börjar bli 5-6 månader så är den ofta billigare.

Det följer med en hel del kostnader för att föda upp en raskatt med stamtavla. För det första så kostar det att låna en hankatt om man inte har tillgång till en egen. Parningsavgiften varierar men ligger ofta runt 1000 kr per levande kattunge och ibland tillkommer dessutom en städavgift/ språngavgift för själva parningen. Varje stamtavla kostar 300 kr hos SVERAK (sveriges raskatters riksförbund). Sedan ska kattungarna vaccineras två gånger och veterinärbesiktas inom 7 dagar innan leverans. Kattungar ska även avmaskas ett antal gånger, ha kattmat och kräver städning och ompyssling varje dag. Det är otroligt roligt men det krävs egen hane och flera kullar per år för att det ska börja bli tal om lönsamhet. Jag tycker personligen att ett värde på runt 5000 kr för en katt är fullt acceptabelt och ger människor anledning att fundera noggrant inför köpet. Rashundar kostar ofta minst det dubbla. Det är en stor tragedi med alla hemlösa katter nu när det blir höst och kallt ute. Om alla katter hade ett högre ekonomiskt värde för människor så tror jag att det skulle finnas färre övergivna katter. Att sedan katter har en otrolig förmåga att reproducera sig på väldigt kort tid gör att vi ägare måste vara noggranna med att passa våra fertila innekatter och kastrera de katter som ska vara ute lösa. Det här med hemlösa katter och pris på raskatter är en lång och om kontroversiell historia som jag inte tänkte utveckla vidare här och nu...

Godnatt och sov gott!

1 kommentar:

  1. Tycker inte alls 5000:- är dyrt för en raskatt...skulle så gärna vilja ha en katt, o gärna en norsk skogskatt men tyvärr passar det för närvande inte in i vår "livsstil"...reser ibland bort o då ganska länge o har man en katt måste man ta väl hand om den.
    Titti

    SvaraRadera